Petra Spigt – Edelsmid

Als edelsmid is het heerlijk om unieke sieraden te kunnen maken. Hoewel ik mijn werkplaats niet in de winkel heb staat er wel een klein werkbankje waar ik, als ik aanwezig ben, wat kleine werkzaamheden kan doen. Hermajesty’s staat voor Craft & Design en daar sluiten mijn sieraden heel goed bij aan. Door de samenwerking met Herma en Henriëtte inspireren we ook elkaar enorm.

In 1975 ben ik afgestudeerd als edelsmid aan de Gerrit Rietveld academie. In de jaren daarna deed ik mee aan vooral groepstentoonstellingen. O.a. in de Nieuwe vleugel van het Stedelijk museum in Amsterdam. Maar ook kwam mijn edelsmeedwerk in de collecties van verschillende galeries in het hele land.

Na acht jaar bij een oorstukjes laboratorium te hebben gewerkt ben ik een eigen laboratorium, genaamd Laboratorium Formaat, gestart. Daaraan heb ik uiteindelijk dertig jaar leiding gegeven. Het laboratorium kreeg landelijke vermaardheid o.a. door het ontwerpen en vervaardigen van sieroorstukjes en sieraden voor slechthorende kinderen.

Nu na dertig jaar ben ik weer edelsmid geworden. En dat bevalt heel goed. Nu gebruik ik de kunststof technieken die ik jarenlang ook in het laboratorium heb gebruikt. En deze combineer ik met het zilver- en goudwerk. Het is dus weer een hernieuwde ontdekkingstocht met veel mogelijkheden. Maar vooral het plezier bij het proces van maken is fantastisch!